Uppländsk försommaridyll

Vassunda

Gamla riksväg 13 letar sig fram över Uppsalaslätten, genom byar och småorter. Från den kungliga huvudstaden mot slättens anrika centralort och dess tvenne kyrktorn. Solen strålar från en klarblå himmel. En av de byar som passeras är lilla Vassunda där en gång denna anläggning servade bilisterna.

Gunnar Ericsson hette mackens föreståndare när det begav sig och i en trädgårdsmöbel på baksidan av den lilla bostadsenheten möter vi hans änka och dotter. Gunnar själv gick bort 2003 och sommaren 2006 var hela rasket till salu, sedan årsskiftet har macken nya ägare. Men då vi besökte anrättningen var den ännu i (åtminstånde delar av) sina ursprungshänder. Irma, som fru Ericsson heter, berättar hur de startade verksamheten i början av 50-talet. Bensinen kom från Gulf och både mack och verkstad ingick i firman. Dottern berättar om hur hon växte upp på macken och under sommarloven fick stå och sälja saker till bilister i den lilla kiosken vid pumpön.

Macken stängdes när den nya motorvägen öppnades och man var tvungen att måla om de urprungligen tre pumparna, de blåa fartränder som brukar vara ett signum för gamla Gulf-mackar spikades över med stora plåtbitar och skylten vid vägen ersattes av en flaggstång. Det enda som visuellt skvallrar om vilket bolag macken en gång hörde till är den typiska lyktan över pumparna och några dekaler. Annars är spåren igensopade.

Inne i verkstaden är däremot det mesta sig likt. Verktyg och dammsugare är lämnade på golvet som att ägaren bara lämnade verksamheten för dagen och sedan aldrig kom tillbaka. Inne på kontoret står en antik kassaapparat och i ett rum bakom verkstaden ett helt reservdelslager till diverse gamla bilmodeller. "Gunnar hade många gamla bilar, ända till sin död.", berättar hans dotter. "Men nu är alla sålda, utom en som står på museum."

Även ett bilplåtslageri inginck ursprungligen i verksamheten och resterna av det står att finna i ett annat rum. Bakom verkstaden, som drevs vidare långt efter att macken lades ned, står de gamla uppgrävda cisternerna och rostar. VI ger oss av, tackar för den intressanta rundvandringen och är glada att ha träffat en macks ursprungsägare innan det var för sent. Vi hoppas att den nya ägaren tar hand om macken på samma fina sätt.

De två pumparna är av modellen Ljungmans Star 97. Ursprungligen fanns det tre pumpar, Premium-pumpen har försvunnit någon gång under årens lopp. Den röda lyktan är typisk för samtida Gulf-mackar, en likadan kan exempelvis ses i Glommersträsk.


Fotograferad Juni 2006 © Erik Andrén