Där fornlämningarna fortlever

Husby

Vi rör oss i de fornlämningsrika trakterna i Norduppland. Grannorten Vendel är såpass arkeologiskt välkänd att den fått ge namn åt en hel epok i Sveriges förhistoria. Husby är dock inte lika välkänt ännu, trots att det här finns en minst lika välbevarad samtidsarkeologisk lämning - som fortfarande fortlever!

Även fast det står Uno-X på skyltarna är det tydligt att denna vackert rundade femtiotalsskapelse ursprungligen tillhörde BP. Gröna detaljer och gult kakel avslöjar den forna tillhörigheten och omskyltningen har skett ovanligt varsamt, inga överdrivna ljusramper eller toppmoderna pumpar, inga gigantiska korvgrillar eller godishyllor i butiken.

Butiken, ja, tillochmed butiken är bevarad och i aktion vid denna fortlevande femtiotalsfetisch. Och sortimentet verkar nästan uteslutande vara bilrelaterat, vilket är snudd på ett unikum i dagens samhälle av dygnetruntöppna snabbköp vid Statoilmackar längs opersonliga kringfartsleder. Tyvärr är det Söndag när vi besöker Husby och affären har stängt för dagen, det hade varit roligt att se bättre hur det interiöra ser ut.

Statoilifieringen har inte nått Husby ännu, vi kan bara hoppas att det fortsätter så.
I Norduppländska Husby har tiden stått stilla. Butik med mestadels bilrelaterat sortiment och pumptak i vacker femtiotalsdesign
Fotograferad Juni 2007 © Erik Andrén