Dit förändringarna inte når

Åmotfors

Värmland är ett landskap där man verkar ta det lite lungnare än i övriga Svealand. Ett landskap långt från huvudstadens börsklippare och förändringens snabba kast. Åmotfors ligger nästan så långt västerut man kan komma i Värmland, och är en ort där tiden nästan helt har stått stilla, känns det som. Man handlar på Konsum, skyltat med en glad värmländsk sol istället för o, och har Texacos klassiska hexagonskyltar kvar på bensinpumparna. Även om det inte längre går att tanka här.

Pumparna är av modell Ljungmans Star 97, och har Texacos klassiska grön-röda färgkombination. Hexagonlogtyperna är slitna, och räkneverken verkar ur funktion. På en av pumparna läser vi Ultra4, även om pumpägaren har låtit vända på skylten lyser den ovanliga texten igenom. Ultra4 var Texacos motsvarighet till dagens Shell V-power eller Statoil Stimuli, en speciell bensin som sades ge motorn mer hästkrafter och bättre gång. Det är högst tveksamt om det finns någon bensin överhuvudtaget i pumparna idag, och Ultra4 är det definitivt inte.

Det finns mycket mer att se både i Åmotfors och Värmland överlag, så förvänta dig att mer kommer dyka upp här på sidorna såsmåningom.

Ultra 4 var Texacos motsvarighet till Shells ACI och Gulfs No-Nox. Alla tre är sällsynt att hitta spår av i dag.
Fotograferad Augusti 2007 © Erik Andrén