Kepstak mot järnvägen

Rosersberg

Pendeltåget dånar förbi bara ett tiotal meter bort. Tusentals pendlare passerar här varje dag och ytterligare tusentals resenärer med andra tåg på stambanan. Vi befinner oss i Storstockholm, den svenska urbaniseringens största frukt med dryga miljonen invånare på en yta som skulle kunnat vara knappt bebodd i Norrland. Och invånarantalet ökar hela tiden. Här kan det väl ändå inte finnas gamla mackar kvar?

Men, rent bevisligen har mackdöden hittat ända till den kungliga huvudstaden. Förorten Rosersberg i norr var från början ett relativt självständigt samhälle med genomfartstrafik från riksväg tretton. Idag går Europaväg 4 snabbt förbi en bit bort och Rosersberg känns nästan som vilken annan förort som helst...

...om det inte vore för denna vackra skapelse! Precis nere vid järnvägen står fyra kantiga dieselpumpar och blickar skarpt ut över det syduppländska landskapet. De två mittersta pumparna är av modellen Gilbarco Trimline och är troligen från 1970-talets första hälft. Dessa amerikanska pumpar användes i Sverige nästan uteslutande av Esso. De yttersta pumparna är tillverkade av Ljungmans Verkstäder i Malmö. Modellen som kallades Star 167 började tillverkas 1965 och är den svensktillverkade pump som sålts i flest exemplar världen över genom tiderna.

Macken är exteriört i mycket gott skick även om drivmedelsförsäljningen har getts upp. Byggnaden verkar istället nyttjas av ett lokalt bussbolag, vilket kan förklara det numera tämligen ensidiga bränsleutbudet.

Fotograferad September 2005 © Erik Andrén