50-tal i Sörmland

Dämbol

Det är sensommar i den sörmländska jordbruksbygden. Riksvägen sträcker sig genom det böljande landskapet, över åkrar, invid sjöar och genom skogsdungar.
Här och var märks spår efter efter en mer trafikerad era, som -till synes- nyss har flytt vägens byar. Vi åker vägen mellan Bettna (där det för övrigt finns en trevlig nedlagd ICA-affär) och Katrineholm.

I Dämbol möts vi av något extraordinärt. En vacker brandgul skiva med blå bokstäver upphöjd som en sol på en hög stolpe. Nedanför ståtar tre stycken vackra Ljungmans-pumpar av Star 76-modell framför ett ljusblått stationshus.
Det är nästan så att man flyttas bakåt till 50-talet vid anblicken.
Pumparna bär alla Gulfs alla tre färger och i byggnaden finns bland annat en vacker lagom patinerad oljebar, tillsammans med lite diverse Gulfsaker.


Skylten -som bär Gulfs äldre logotyp- är också i ett utomordentligt skick. Det sägs att Gulf, vid företagets flykt från den svenska marknaden 1983, lät samla in alla gamla emaljskyltar för att -tro det eller ej- krossa dem.

Pumparna är märkbart välbevarade, troligen upprustade. Ett snabbt avgörande med luktsinnet säger att man fortfarande kan tanka på dem också.

Gulf i Dämbol är ett vackert minne av rekordåren, som fortfarande är i ett utomordentligt fint skick. Låt oss hoppas att det får fortsätta så!


Fotograferad Oktober 2006 © Erik Andrén